Svečanog potpisivanja ugovora za „Projektiranje i izgradnju uređajaza procišcavanje otpadnih voda (UPOV Pleternica 15.300 ES)“

 

Projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV Pleternica 15.300 ES) U okviru projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica“

 

U Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici održano je svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova za Projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV Pleternica 15.300 ES) u okviru projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica“.

Potpisivanju su prisustvovali generalni direktor Hrvatskih voda g. Zoran Đuroković, požeško-slavonska županica gđa. Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege g. Željko Glavić, gradonačelnica Grada Pleternice gđa. Marija Šarić, načelnik općine Jakšić g. Ivica Kovačević, direktor Tekija d.o.o. g. Anto Bekić, izvršni direktor Riko d.o.o. g. Janez Škrabec te drugi predstavnici prijavitelja, partnera i izvođača radova.

Tom je prigodom pleternička gradonačelnica gđa. Marija Šarić istaknula važnost ovog projekta za Grad Pleternicu. Spomenula je kako se po naseljima postavljaju odvodne cijevi, izgrađuju crpne stanice i tlačni vodovodi te da je potpis ovog ugovora potvrda ciljanog i planskog rada jer je ovaj pročistač središnje mjesto za skup svih otpadnih voda.

Direktor tvrtke Tekija d.o.o, g. Anto Bekić naveo je kako je lokacija uređaja na ušću Londže i Orljave, a predviđeni rok puštanja u pogon je 2024. Godina.

Izvršni direktor Riko d.o.o. g. Janez Škrabec zahvalio se na prilici što može raditi na ovom projektu. Rekao je da je Slovenija već riješila proces pročišćavanja otpadnih voda te da su kroz radove na projektima u Sloveniji stekli iskustva i nadaju se da će pozitivnu praksu pokazati i u Hrvatskoj.

Gđa. Antonija Jozić, donedavna pleternička gradonačelnica, danas županica Požeško-slavonske županije, istaknula je kako je projekt važan i za cijelu Požeško-slavonsku županiju.

Dobru realizaciju projekta potvrdio je i generalni direktor Hrvatskih voda g. Zoran Đuroković. Dodao je kako su danas sve aglomeracija koje se rade pretežno sufinancirane sredstvima Europske Unije, a sama vrijednost projekta na Požegi i Pleternici viša je od 400 milijuna kuna od čega je preko 230 milijuna kuna sufinancirano sredstvima Europskih Unije.

Projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica” vrijedan je ukupno 176.783.490,13 kn, a iznos sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske Unije iznosi 99.099.103,00 kn (70 %), te obuhvaća područja Grada Požege, Grada Pleternice i Općine Jakšić.

Recommended Posts